Aktuálne:




... ak mi chceš niečo napísať, použi moju Návštevnú knihu ...


Chlieb z domácej pekárne

13. ledna 2009 v 12:47 | Latryna
Na Vianoce som dostala domácu pekáreň Rohnson - R295, takže prvoradou úlohou bolo vyskúšať, ako chutí domáci chlebík. Podaril sa bez ťažkostí, chutí samozrejme lepšie, ako ten z obchodu. Pretože je vždy lepšie to, čo nie je zdravé, pečiem výlučne biely chlebík s nie moc tvrdou kôrkou. A tu je mnou vyskúšaný recept :

Suroviny : pol kg hladkej múky, 200 ml vody zmiešané so 75 ml mlieka, 1 rozšľahané vajce, 2 ČL soli, 1-2 ČL celej rasce (kmín), 1+1/2 ČL kryštál. cukru, 70g masla a 3/4 sáčku sušeného droždia ( zo sáčku 10-11g), 1 uvarený a roztlačený zemiak a 1ČL octu.

Postup : Maslo nakrájame na malé kúsky a vymažeme celú formu - miesiče a otvory vymažeme viac. Zvyšné maslo dáme do formy. Mlieko s vodou v mikrovlnke zohrejeme 2 minúty a vlejeme do formy. Pridáme vajce, cukor, soľ, rascu, zemiak, ocot a nasypeme múku, do ktorej na povrchu urobíme prstom jamku - sem nasypeme droždie. Pekáreň uzavrieme a nastavíme BASIC 1, COLOR LIGHT a v LOAD SIZE nastavíme LEVEL 1 (SMAL).
Pekáreň pracuje 3 hodiny, potom má 1 hodinu ešte zohrievať. Ja ju po dopečení vypnem a chlebík nechám ešte cca 30 minút odstáť v teplej pekárni. Potom formu s chlebom vyberieme a zakryjeme obrúskom asi na 15 minút. Nakoniec chlieb vyberieme, opatrne odstránime oba miesiče a môžeme papkať, prípadne si chlebík uložíme do chlebníka. Ak chceme mať tmavšiu a chrumkavejšiu kôrku, nastavíme pred pečením iný LEVEL.
A ako je najlepší? Pomazať kačacou masťou, trošku posoliť a...mňam!
Po vyskúšaní ešte dopĺňam: dobré je použiť zmiešanú hl. múku s ražnou (aby sedela váha), je jedno v akom pomere, hl. múky viacej. Do chleba možno pridať aj sezamové semienka, či slnečnicové. Chlebík nám moc chutí, pečiem dva krát týždenne!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 ilon ilon | Web | 13. ledna 2009 v 16:04

Pekárnu bohužel nemám, ale protože já mám ráda věci úplně nezdravé, tak by mě zajímalo, jak asi chutná domácí upečený bílý rohlíček :))) Ale i ten chléb musí být strašně dobrý :)))

Komentáře jsou uzavřeny.

Linka

Čo sa udialo v minulosti, je základ budúcnosti.
Ako žiješ dnes, taká bude Tvoja minulosť
a teda aj budúcnosť...

čakám!




ĎAKUJEM ZA NÁVŠTEVU A ČAKÁM ŽE PRÍDETE ZAS!



Latrynask.blog.cz website reputation


motýlik