Aktuálne:




... ak mi chceš niečo napísať, použi moju Návštevnú knihu ...


Niečo o orechoch

3. února 2009 v 13:16 | Latryna |  Zdravie
ORECHY
Sú bohaté na tuk, ktorý tvoria nenasýtené mastné kyseliny. Znižujú cholesterol v krvi, podieľajú sa na tvorbe nervového tkaniva, podporujú tvorbu červených krviniek, blahodárne vplývajú na imunitný systém a pomáhajú pri anémii. Mali by ich jesť ľudia, ktorí majú problémy so srdcom a všetci tí, ktorých trápi vyčerpanie, podráždenosť, stres a depresia.
Významne pomáhajú pri liečbe sexuálnych problémov a neplodnosti. Vďaka nízkemu obsahu uhľohydrátov sú výbornou potravou pre diabetikov.
Orechy by sa mali konzumovať surové, teda nepražené a bez soli.

Vlašské orechy
Vlašské orechy sú bohatým zdrojom vápnika, draslíka, magnézia, zinku, medi a selénu. Pôsobia upokojujúco a pozitívne vplývajú na mozog. Dodávajú energiu srdcu. Majú však vysokú kalorickú hodnotu.

Lieskové orechy
Obsahujú mnoho kyseliny listovej, doporučujú sa najmä ženám v prvých mesiacoch tehotenstva, pretože pomáha predísť niektorým vývojovým vadám. Obsahujú veľa železa a vápnika. Povzbudzujú činnosť čriev. Pozor na pálenie záhy!

Arašidy ( Burské oriešky )
Nie sú správne orechy, ale plody podzemnice olejnej, čo je vlastne strukovina. Obsahujú vitamín B, C, E, ale aj A. Sú vynikajúcim liekom na nervovú sústavu, podporujú krvotvorbu, pôsobia pri chorobách srdca, krvného obehu a látkovej premeny. Arašidy môžu pomôcť pri kožných ochoreniach. Majú pozitívne účinky proti zubnému kazu. Pozor! Až 2 % populácie sú na ne alergické! Jesť by ich nemali ani tí, ktorí trpia dnou.

Kešu orechy

Sú bohaté na vitamín D, betakarotén, zinok, stopové prvky, ktoré podporujú rast buniek a zúčastňujú sa tiež na tvorbe spermií.

Pekanové orechy
Nie sú až také bohaté na vitamíny a stopové prvky. Využívajú sa hlavne do plniek pri pečení.

Makadamové orechy
Obsahujú vápnik, fosfor a vitamín B a hoci pre človeka predstavujú kalorickú bombu, sú obľúbené pre ich vynikajúcu chuť.

Kokosové orechy

Má vynikajúce chutné mlieko. Využíva sa na výrobu kokosovej múčky a je bohatý na vitamíny A, C a D.

Mandle
Sú jedným z najhodnotnejších druhov orechov. Obsahujú 8 gramov vlákniny, 436 miligramov draslíku a 10 miligramov vitamínu E. Sú bohaté na vitamíny a minerály, fosfor a kálium, majú vysoký obsah železa. Zdravá pochúťka pre každého. Mandle sa používajú celé alebo lúpané prevažne do šalátov, rizota, omáčok alebo plniek. Mleté mandle môžu nahradiť niektoré druhy múky. Odporúčajú sa hlavne tehotným a dojčiacim ženám. Zo všetkých orechov obsahujú najviac horčíka a tak ukľudňujú nervy, vylepšujú pleť, vlasy a nechty. Mandľové mlieko je liečivé.

Pistácie

Majú vysoký obsah enzýmov. Svoju výraznú chuť a arómu získavajú pražením. V pistáciách sú fytosteroly, ktoré sú veľmi podobné cholesterolu. Výsledky výskumov hovoria, že fytosteroly znižujú nielen hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, ale majú tiež preventívny účinok voči rôznym typom rakoviny.

Para orechy
Jadrá obsahujú až 60 % oleja, 17 % bielkovín, 7 % cukru a vitamíny skupiny B, majú vysoký obsah plnohodnotnej bielkoviny, sú zdrojom selénu. Selén spolu s vitamínom E má ochranný účinok pre srdce.

Jedlé gaštany
Sú bohaté na vitamíny B a E a majú nízky obsah tukov. Jedlé gaštany a mandle chránia ľudský organizmus pred nervovou slabosťou a srdcovými problémami.

Píniové oriešky

Sú to malé podlhovasté semená zo šišiek stredozemnej borovice rastúcej v oblasti Stredomoria . Chuťou pripomínajú mandle, ale nájdete v nich aj príchuť živice. Využívajú sa pri príprave plniek, pesta a v cestovinových pokrmoch. Pamätajte na to, že čím sú oriešky čerstvejšie, tým je obsah ich vitamínov vyšší. Ak si z nich dáte 1-4 x do týždňna, znížite roziko infartku o 25%. Odporúčané množstvo je 10 veľkých, alebo 20 malých orieškov denne.

(zdroj:zzz.sk)



 

4 lidé ohodnotili tento článek.
Linka

Čo sa udialo v minulosti, je základ budúcnosti.
Ako žiješ dnes, taká bude Tvoja minulosť
a teda aj budúcnosť...

čakám!




ĎAKUJEM ZA NÁVŠTEVU A ČAKÁM ŽE PRÍDETE ZAS!



Latrynask.blog.cz website reputation


motýlik