Aktuálne:




... ak mi chceš niečo napísať, použi moju Návštevnú knihu ...


Kefírová huba z Tibetu

18. září 2011 v 6:26 | Latryna |  Zdravie
Vedeli ste, že pitie kefíru je zdraviu veľmi prospešné?

Kefírové huby - živé kultúry pochádzajú pôvodom z kaukazských hôr - z opátstva v Tibete a ich história je viac ako 5000 rokov stará. Tieto huby majú skutočne zázračnú moc vyčarovať z obyčajného mlieka mliečny kefír a to za relatívne krátky čas.
Kefír je nápoj, vyrobený kvasením pomocou kefírovej kultúry. Existujú dva druhy živej kefírovej kultúry, jeden druh žije a rozmnožuje sa v mlieku, má mazľavú gélovitú konzistenciu bielej farby (vyzerá ako malé mäkké ružičky karfiolu) a kŕmi sa laktózou. "Kryštáliky" toho druhého, žijúceho v sladkej vode, sú pružné, priesvitné a krehké. Je to spoločenstvo rôznych druhov kvasiniek a baktérií.
Nápoj zamedzuje zhromažďovanie a hnitie potravy v črevách, odkysľuje organizmus (aj keď je chuťovo kyslý, vyvoláva zásaditú reakciu organizmu), produkuje enzýmy, ktoré pomáhajú uvoľniť vo vode nerozpustné látky, rozkladá ťažko stráviteľné látky (rozkladá napríklad laktózu v mlieku, a preto tí, pre koho je mlieko ťažko stráviteľné, nemávajú s mliečnym kefírom problémy !!). V tráviacom trakte sa kefír dokáže vysporiadať s rôznymi nežiaducimi premnoženými kvasinkami, baktériami a vírusmi, stimuluje imunitný systém. Pretože kefír zlepšuje imunitu a vitalitu organizmu, tak sa s akoukoľvek chorobou lepšie vysporiadame a množstvu chorôb sa vyhneme.
Samozrejme, v obchode kúpite vynikajúci kefír, či rôzne acidofilné mlieka ale najlpešie je vyrobiť si ten pravý, ktorý nie je pasterizovaný a obsahuje tak všetky potrebné tzv. dobré baktérie. V obchodoch kupujeme jogurty, kefíry, jogurtové a kefírové nápoje v dobrej viere, ako prospievame nášmu zdraviu. Koľko z týchto výrobkov sú však naozaj prírodné produkty bez zbytočných konzervantov, farbív a iných chemických látok?

Ako si kefír vyrábam ja?
Kefírovú hubu vložím do trvanlivého 3,5% mlieka zn. Pilos. Nádoba na výrobu musí byť sklenená, nie umelohmotná, sitko, lievik a lyžička nesmú byť kovové, ja mám lyžičku drevenú a nádobu/fľašu z uhoriek. Na nič iné ich nepoužívam len na výrobu kefíru. Doporučujem dať si z prstov preč prstene - sú predsa kovové.
Nádobu zakryjem tak, aby mala huba stále prísun vzduchu - použila som umelohmotnú sieťku. Nádobu vložím do chladničky a vždy keď idem po niečo do chladničky, premiešam obsah nádoby krúživým pohybom - neodokrývam ju. Za dva dni nádobu vyberiem a uložím na teplejšie miesto - dávam ju do špajze/komory. Takisto ju viac krát cez deň premiešam. O ďalšie dva dni mám kefír hotový, cez sitko ho prelejem do dokonale čistého džbániku. Nádobu, v ktorej sa kefír vyrábal umyjem, hubu vložím na dno a zalejem zase mliekom - sitko, lievik a lyžičku umývam samozrejme vždy. Hubu treba umyť tiež, takže ju vložím pomocou lyžičky do sitka, pustím na ňu slabý prúd tečúcej vody a opatrne ju prstami premyjem, aby sa dokonale vyčistila od všetkých zvyškov. Ešte ju nechám asi pol hodinky odmočiť v čistej vode, potom ju prelejem cez sitko a vložím do čistej nádoby, zalejem mliekom a vyrábam kefír ďalej.
Za nejaký čas huba narastie, takže ju treba rozdeliť - nikdy nie nožom ale roztrhnúť ju prstami. Niekedy sa pri cedení v sitku nájdu aj malinké kúsočky z tejto huby, takže ich treba použiť a nie omylom vyhodiť - veď narastú.
Hotový kefír môže byť aj trochu redší ako sme na kefír zvyknutí ale nie je to na závadu. Ak počkáte deň - dva, kefír zhustne, ja som však nedočkavá, lebo kefír je chutný, dokonca mi chutí viac ako ten kupovaný. Dávam si ho večer, do misky nasypem kukuričné lupienky (ochutené medom sú skvelé) a zalejem kefírom. Mňamka akú som doteraz nepoznala...


... a dopĺňam : čím sú huby menšie, tým menej mlieka dávam do nádoby a kefír je o to hustejší, teda ak je huba moc veľká, nepracuje tak, ako by sme chceli. Takže veľkú hubu treba deliť na malé kúsky.


A ako si vyrábam pomocou kefírovej huby domáci jogurt? Nič nie je jednoduchšie!
Keď kefír zhustne a je vlastne hotový, oddelí sa od neho tzv. srvátka, ktorá je na spodu nádoby. Kefír premiešam, scedím do inej sklenenej nádoby (huby samozrejme použijem na ďalšiu výrobu kefíru v "jeho" nádobe) a nechám to odstáť. Srvátka sa objaví onedlho znovu. Nezamiešam, ale pomocou umelohmotnej slamky vytiahnem z dna nádoby riedku srvátku a jogurt je hotový! Je možné srvátku oddeliť aj tak, že kefír vlejeme do vhodnej a čistej utierky, pripevníme ju na vodnú nádobu, vlejeme kefír a srvátku necháme odkapávať. Nie je to zlé ale trvá to moc dlho a utierku riadne zababrete...
S domácim alebo iným dobrým lekvárikom nemá tento jogurt chybu!

...priebežne budem dopĺňať článok o svoje ďalšie vlastné poznatky a obrázky...


Ak kliknete na zdroj, dozviete sa viac a kultúru-hubu môžete dostať zadarmo ale treba si objednať nejaký produkt. Podľa tibeťanov má byť ale huba darovaná, nie kupovaná...

zdroj
 

21 lidí ohodnotilo tento článek.
Linka

Čo sa udialo v minulosti, je základ budúcnosti.
Ako žiješ dnes, taká bude Tvoja minulosť
a teda aj budúcnosť...

čakám!




ĎAKUJEM ZA NÁVŠTEVU A ČAKÁM ŽE PRÍDETE ZAS!



Latrynask.blog.cz website reputation


motýlik