Aktuálne:




... ak mi chceš niečo napísať, použi moju Návštevnú knihu ...


Potraviny, ktoré chránia

21. ledna 2012 v 7:51 | Latryna |  Zdravie


Dobre zvolená strava hrá v ľudskom živote zásadnú úlohu - môže zabrániť ako srdcovým chorobám, tak aj vysokému krvnému tlaku alebo aj rakovine...


Tým že konzumujeme určité druhy potravín môžeme zlepšiť mozgovú činnosť a dokonca predísť vzniku Alzheimerovej chorobe. A tu je zoznam 10 druhov potravín, ktoré znížia riziko cukrovky, srdcovocievnych ochorení, podporujú dobrý prietok krvi do mozgu čím udržujú sviežu myseľ.

Jablká - obsahujú rastlinný antioxidant flavonoid kvercetín, ktorý chráni mozgové bunky pred útokmi voľných radikálov. Takže denne si dajte aspoň jedno jabĺčko aj so šupkou!
Škorica - je významný antioxidant, obsahuje proantocyanidín a cinnamaldehyd ktoré ničia nebezpečné hyperfosforylové tau-proteíny podporujúce vznik Alzheimerovej choroby. Jablká a škorica patria neodmysliteľne k sebe ale kľudne si mletou škoricou posypte jogurt či ovsenú kašu!
Špenát - obsahuje predovšetkým foláty, vitamín E a K, je plný živín ochraňujúcich pred demenciou. Iba troška vareného špenátu obsahuje tretinu doporučenej dávky folátov a vitamínov, ktoré sú pre človeka denne potrebné.
Extra panenský olivový olej pomáha bojovať proti chorobe ADDL, pretože obsahuje zložku oleocanthal ktorá sa bude používať v liekoch proti Alzheimerovej chorobe. ADDL (B-derived diffusible ligands) sú mozgové jedy (neurotoxíny) podieľajúce sa na strate pamäte - ničia teda pamäťové centrum mozgu. Používajte teda tento olej všade, kde sa len dá.
Ostružiny obsahujú antioxidanty ničiace zápaly mozgových buniek, čím podporujú komunikáciu medzi neurónmi a tak podporujú vlastne mozgovú činnosť.
Kari - obsahuje zložku turmerik ktorá je bohatá na kurkumín. Tento viacerými spôsobmi dokáže zabrániť vzniku Alzheimerovej choroby, neblokuje len tvorbu beta amyloidových plakov ale bojuje aj s rôznymi zápalmi. Dokonca dokáže znižovať hladinu cholesterolu, ktorý upcháva artérie, čím sa znižuje tok krvi do mozgu. Používajte teda pravidelne kari-korenie pri varení.
Červené víno - alebo šťava z hroznového vína (hroznový džús) obsahujú polyfenoly ktoré podporujú zdravé srdce a udržujú zdravú myseľ, teda zlepšujú komunikáciu medzi mozgovými bunkami. Samozrejme, víno len v malých denných (večerných) dávkach.
Losos - dokáže ochrániť ako srdce tak aj šedú mozgovú hmotu, je významným zdrojom potrebných omega 3 mastných kyselín. Naviac, je prírodným zdrojom potrebného vitamínu D - tým ktorí ho nejedia, hrozí o 40% vyššie riziko straty pamäte spôsobenej vekom.
Káva - nedávna fínska štúdia odhalila že tí ktorí vypijú 3 až 5 šálok kávy denne, znižujú svoje šance na vyvinutie Alzheimerovej choroby až o 65%!! Za ochrannými účinkami stojí kofeín a veľké množstvo antioxidantov ktoré práve káva obsahuje. Takže nemusíte skoncovať so svojím "zlozvykom".
Čokoláda - kakao obsahuje polyfenoly podporujúce prietok krvi do mozgu. Stačí 10 gramov kvalitnej horkej čokolády denne, čo pomôže ochrániť pred stratou pamäti. Naviac, čokoláda znižuje krvný tlak, znižuje riziká srdcových ochorení a pomáha odvrátiť depresie.


Zdoj: došlo mi mailom
 

1 člověk ohodnotil tento článek.
Linka

Čo sa udialo v minulosti, je základ budúcnosti.
Ako žiješ dnes, taká bude Tvoja minulosť
a teda aj budúcnosť...

čakám!




ĎAKUJEM ZA NÁVŠTEVU A ČAKÁM ŽE PRÍDETE ZAS!



Latrynask.blog.cz website reputation


motýlik