Aktuálne:




... ak mi chceš niečo napísať, použi moju Návštevnú knihu ...


Šomloi halušky-tvarohové

5. ledna 2013 v 4:23 | Latryna |  Dobrotky 2

Pravdepodobne túto dobrotku nepoznáte...

Milujem tvaroh, preto som pozmenila originál receptúru a urobila túto pochúťku s tvarohom.
Ingrediencie na cesto:
Najprv si uvaríme cca 2,5 dcl riadne silnej čiernej kávy bez cukru (nevypijeme), necháme ju vychladnúť, potom precedíme a zamiešame do nej asi deci a pol vaječného likéru. A ideme na to.
Potrebujeme 3 rovnaké šálky o obsahu 2dcl, 4 vajcia, 4 PL práškového cukru, 4 PL hladkej alebo polohrubej múky, 1 kávová lyžička prášku do pečiva (primiešať ju k múke), papier na pečenie a štipka soli.
Plech treba veľký a nízky, rúru vopred predhriať, na šľahanie je ideálny elektrický ručný šľahač.
(alebo možno použiť aj klasické detské piškóty z obchodu).
Postup:
Do každého pohára podelíme zvlášť 4 žĺtka, cukor a múku, bielka dáme spolu so štipkou soli do vyššej nádoby, kde ich začneme šľahať. Počas šľahania postupne a striedavo pridávame žĺtko, múku a cukor. Hotový krém vylejeme a rovnomerne rozotrieme na papier na pečenie - položený na plechu. Piškótu upiecť vo vopred rozpálenej rúre cca 10 minút pri 220 stupňoch - pozor, každá rúra pečie ináč, treba sledovať, pichnúť do stredu špajlu a zistiť, či je piškóta hotová alebo nie.

Ingrediencie na plnku:
250g tvarohu, 2 balíčky vanilkového cukru, práškový cukor cca 2-3 PL, marhuľový lekvár, sušené hrozienka a brusnice namočené v rume - aj s rumom, 1 téglik smotany na šľahanie, 1stužovač šľahačky, čokoládový topping alebo čokoládovú polevu.
Postup:
Do vyššej nádoby dáme tvaroh, pridáme cukor, vanilkový cukor a stužovač šľahačky a jemne to prešľaháme. Nakoniec vlejeme smotanu na šľahanie a šľaháme tak dlho, kým je plnka tuhá, potom pridáme hrozienka a brusnice namočené v rume - aj s rumom. Premiešame.

Upečenú a vychladnutú piškótu treba natrhať na kúsky, ponamáčať v čiernej káve a uložiť na dno nádoby/misy. Na to navrstviť tvarohovú plnku, sem-tam šupnúť lyžicu lekváru, pokropiť riadne toppingom alebo čokoládovou polevou a uložiť druhú vrstvu potrhanej piškóty namočenej v káve. Navrstviť zas tvarohovú plnku, popolievať toppingom a uložiť na noc do chlaničky. Podáva sa tak, že polievkovou lyžicou sa naberú porcie, naložia sa do misky a navrch sa dá šľahačka. Hotové môžeme posypať sekanými orechami alebo poliať čokoládovým toppingom či polevou.

POZN.: ak zvýši trochu kávy, nevylievame ju ale vypijeme. Príprava tejto mňamky je potom veselšia!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Kitty Kitty | E-mail | Web | 5. ledna 2013 v 7:21

Ahoj. V těch šálcích má být asi mouka - jaká? Vypadá to složitě, do toho nejdu...

2 Latryna Latryna | 5. ledna 2013 v 8:15

[1]:
Kittuš, máš to tam napísané : hladká alebo polohrubá, ale môžeš dať pol na pol. :-D  :-D
Vôbec to nie je zložité, ver mi, urob a uvidíš. papa ☺

3 Kitty Kitty | E-mail | Web | 5. ledna 2013 v 8:27

OK. Navíc už je opravený šlehač, který mi nechtěl pomoct. Pepíno mu věnoval 1 minutu a jede. Jak jinak, bylo to mýma rukama (a hlavou - dodává montér Váňa) 8-O  :-)

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. ledna 2013 v 11:01

Zajímavé, ale víc se mi líbí roláda, je taková upravenější. Recept na roládu jsem si už opsala! .-)

5 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 5. ledna 2013 v 18:57

Jdu od Kitty podívat se co tak kuchtila :-D aj by som si dala mňamka to tedy určitě je :-)

6 Latryna Latryna | 6. ledna 2013 v 5:43

[4]:
Máš pravdu, roláda vyzerá decentnejšie... Ale ten rozdiel chutí je neporovnateľný. ;-)

7 Latryna Latryna | 6. ledna 2013 v 5:44

[5]:
Maruška, treba vyskúšať! :-)

8 Ježurka Ježurka | Web | 6. ledna 2013 v 13:37

Škoda, nemohu zkusit ani jedno, u nás se nikdy nevyskytuje žádný likér, natož vaječný! :-(

9 Latryna Latryna | 7. ledna 2013 v 4:49

[8]:
Ježurečka, ak vaječný likér nemáš, tak ho tam nedáš... Ide o len o vylepšenú chuť, nič viac. :-)

10 LATRYNA LATRYNA | 7. ledna 2013 v 5:08

Ak sa vám zdá recept zložitý, upečte tento:
http://latrynask.blog.cz/0811/kolac-chameleon

11 Otavinka Otavinka | E-mail | Web | 7. ledna 2013 v 9:39

Milá Vierka Tvůj receptík je na ohromnů mňamku a aj jsem se koukla na koláč - chameleon. Bohužel nemohu ani jeden, ale vím, že před čtyřiceti lety bych si pošmákla. :-)

12 annapos annapos | E-mail | Web | 10. ledna 2013 v 19:07

Když píšeš podobný receptík, jistě si nemyslíš, že někdo hned teď půjde a začne ho realizovat, a tak i já to řeším tak že si tvá písmenka zkopíruji do Wordu, vytisknu, a strčím do svého sešitu.  Jak jsem tu pochoutku tipla, musí to být velká dobrota, zítra mám v plánu tvůj minulý, také lákavý recept, tvarohovou roládu, peču jen v pátek, a i tak to jíme týden. Zdravím Věrko

13 Latryna Latryna | 11. ledna 2013 v 7:22

[12]:Anička, jasné že si to myslím! HAHA! Hodím sem recept a všetci vzorne ihneď pečú! Ale nie, je na každom či si recept odloží a vyskúša neskôr alebo pečie hneď...
Dúfam, že sa Ti podarí tak ako treba a hlavne že bude chutiť! papa ;-)  :-D  :-)

14 Latryna Latryna | 11. ledna 2013 v 7:24

[11]: Hanička, tak je mi ozaj ľúto, že zdravotné dôvody Ti nedovolia niečo podobné okoštovať... Ale možno sa zavďačíš manželovi, či deťom, návšteve... :-)

15 annapos annapos | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 16:48

[13]: Dneska mám na stránce také receptík, koho volit? Jsem zvědava, kdo ochutná moji nabídku, dobrý člověk, s dobrými mravy? Domyslet si musí každý sám, kdo je u nás stále ještě slušný člověk, a co jsou ty ČESKÉ dobré mravy? Přeji milé prožití víkendu. Anna

16 Lenka Lenka | Web | 21. ledna 2013 v 10:09

To vypadá lákavě. ;-)  :-)

Komentáře jsou uzavřeny.

Linka

Čo sa udialo v minulosti, je základ budúcnosti.
Ako žiješ dnes, taká bude Tvoja minulosť
a teda aj budúcnosť...

čakám!




ĎAKUJEM ZA NÁVŠTEVU A ČAKÁM ŽE PRÍDETE ZAS!



Latrynask.blog.cz website reputation


motýlik