Aktuálne:




... ak mi chceš niečo napísať, použi moju Návštevnú knihu ...


Írsky chlieb

21. ledna 2014 v 4:44 | Latryna |  Dobrotky


zdravý chlieb zo špaldovej múky


Dostala som zaujímavý recept na veľmi jednoduchú domácu výrobu chleba, nuž som vyskúšala a musím sa s týmto receptom podeliť aj s vami. Chlieb je totiž veľmi dobrý a zdravý. A veľkou výhodou je, že cesto sa nesmie miesiť ani inak klasicky vypracovať!
Takže potrebujete:
450g hladkej špaldovej múky T 630, 1 ČL sódy bicarbony, 1 ČL kryštálového cukru, 1 ČL soli, 1-2 ČL rasce a čistý biely hustý jogurt - tzv. grécky (ja som použila zn. Pilos). A ešte potrebujete jénsku alebo keramickú misu a papier na pečenie - vôbec ich netreba predhrievať.
Postup:
Najprv treba zapnúť elektrickú rúru na 190°C, oba ohrevy - vrchný aj spodný.
Do väčšej misy postupne dáte múku, soľ, sódu bicarbonu, rascu/kmín a cukor a zmiešate to vareškou. Nakoniec pridáte jogurt a cesto vypracujete výlučne pomocou vidličky. Spočiatku sa cesto bude zdať "divné" ale tak to má byť. Vidličkou premiešavate tak dlho, kým sa všetko nespojí. Vidličkou ešte v mise vyformujete bochník do zvoleného tvaru a preložíte ho do jénskej alebo keramickej misy vyloženej papierom na pečenie.
Povrch chlebíka môžete posypať ešte špaldovou múkou (nie je nutné), alebo ho môžete posypať sézamovým semienkami. Vložíte do stredu rúry a pečiete 50 minút. Ak sa vám počas pečenia zdá, že povrch chlebíka je už moc opečený, pokryte ho kúskom papiera na pečenie a pečte ďalej.
Hotový chlieb ľahko pomocou papiera na pečenie vyberiete z nádoby a položíte na vhodnú mriežku - to preto aby sa chladil aj odspodu.
Ja som ceľkom vychladnutý chlebík dala do igelitového sáčku (piekla som ho ráno) a do včere bola jeho kôrka mäkká tak ako ju mám rada, resp. tak ako ju môžem jesť... Kto má rád kôrku chrumkavú, nechá chlebík na vzduchu, prípadne ho zakryje látkovým obrúskom.



Záverom:
Kto má rád chlieb viac slaný, pridá do múky viac soli, prípadne možno použiť aj morskú soľ. Neviem ako ho upečie plynová rúra, takže treba počas pečenia sledovať a čas i teplotu si zapísať. Tento chlieb vám vydrží na 100% dlhšie ako ten kupovaný - ak ho ovšem nespapkáte skôr.

A ešte niečo dôležité o špaldovej múke: Obsahuje veľmi veľa vitamínov, minerálov a aminokyselín, pozitívne ovplyvňuje imunitný systém, je veľmi ľahko stráviteľná, maximálne vhodná pre diabetikov, pre ľudí s chorobami tráviaceho traktu a pretože neobsahuje kvasnice, nenafukuje!!

Takže vyskúšajte, určite neoľutujete!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 21. ledna 2014 v 6:37

Zajímavé! Chléb bez droždí neznám! A ještě zdravý se špaldou! Povedl se Ti. Pěkný den přeji! :-)

2 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 21. ledna 2014 v 7:44

To je obzvlast zaujimave potom, co sa nam pokazila nasa "pec" na pecenie chlebe!
PS Nejak davno som nic od Teba necital?!?

3 Kitty Kitty | E-mail | Web | 21. ledna 2014 v 8:40

Zatím jen nabírám zkušenosti. Chleba moc nesním, hospodář ano. Píct ho proto nebudu. Ale koupit se dá, ochutnám. Vy si papkáte! ;-)

4 Latryna Latryna | 21. ledna 2014 v 11:47

[1]:Donedávna som o takom chlebe ani len netušila. Ale po vyskúšaní už v podstate iný nechcem... ;-)

5 Latryna Latryna | 21. ledna 2014 v 11:49

[2]: Tak vyskúšaj upiecť, uvidíš, aký bude!
P.S. Nedostatok času mi v poslednej dobe veruže nedovolí "relaxovať" na blogu ... :-(

6 Latryna Latryna | 21. ledna 2014 v 11:51

[3]: Vždy je iné to čo sa kúpi v obchode ako to, čo sa urobí doma! Tento chlieb je pre mňa novinkou hlavne v tom, že nevyžaduje žiadnu extra prípravu a hotový je v podstate "cobydup". A hlavne je zdravý ... :-)

7 Kitty Kitty | Web | 21. ledna 2014 v 12:13

Pro mě zase, že bych nemusela "kynout těsto".
Dobráááá - jdu vyhlížet pekárnu. Kdybys (znovu) poslala vhodnou značku?! Tak dobrý tip, jak dobrý byl váš tip na tento notbúček. Šlape jako hodiny. Pekárna se třeba taky povede. Jen - co všecko bych měla pořizovat?! ;-)

8 latryna latryna | 21. ledna 2014 v 20:57

Na tento chlebik pekarnicku netreba, postaci klasicka rura. Ale ak chces pekaren - ja mam rohnson. Pisem cez tablet, tak text takto vyzera...

9 Romi Romi | Web | 29. ledna 2014 v 11:25

Věruško, dle fotky se chléb povedl a vypadá báječně. A ještě je zdravý:)

10 LATRYNA LATRYNA | 6. února 2014 v 10:58

[9]: Romi, vyskúšaj a uvidíš ako skvele chlebík chutí! zdravím a prajem pekné dni! :-)

Komentáře jsou uzavřeny.

Linka

Čo sa udialo v minulosti, je základ budúcnosti.
Ako žiješ dnes, taká bude Tvoja minulosť
a teda aj budúcnosť...

čakám!




ĎAKUJEM ZA NÁVŠTEVU A ČAKÁM ŽE PRÍDETE ZAS!



Latrynask.blog.cz website reputation


motýlik