Aktuálne:




... ak mi chceš niečo napísať, použi moju Návštevnú knihu ...


Môj najnovší chlebík

22. dubna 2016 v 8:02 | Latryna |  Dobrotky

… domáce je domáce!



Už som sem dávala nejaké receptíky na domáci chlieb - pečiem ho pravidelne ale stále tie chleby vylepšujem. Tentokrát som sa pustila do cibuľového.

Kto má domácu pekárničku, ten má vyhrané, kto nemá, musí cesto spracovať ručne alebo nech si pekárničku zadováži. Ona totiž neslúži len na vypracovanie, vykysnutie a upečenie ale poslúži na vypracovanie a vykysnutie akéhokoľvek cesta, či na chlieb alebo na buchty...

Takže tu je receptík:

Ingrediencie:
pol kila hladkej múky, jedna poriadna cibuľa, bravčová masť, balíček sušeného droždia, 300 ml teplej vody, soľ podľa toho koľko chcete - ja dávam 1 a pol čajovej lyžičky, pol deci olivového oleja a rasca/kmín podľa chuti.

Postup:
Najprv si nakrájam nadrobno cibuľu a usmažím ju na trochu masti. Odstavím, aby vychladla. Potom dám všetky suché ingrediencie do domácej pekárničky, pridám všetky tekuté prísady + usmaženú cibuľu. Nastavím program a čakám hodinku a pol kým sa to všetko spracuje.
Ak by som pekárničku nemala, tak "makám" ručne a cesto musí kysnúť dve hodiny niekde v teple.

Keď je teda cesto nakysnuté, jemne ho na doske premiesim, vytvarujem dlhší šúlok (asi tak dlhý ak býva knedľa), šúlok potom dva, tri alebo aj štyri krát skrútim a takto stočené cesto dám na plech vyložený papierom na pečenie. Potriem ho vlažnou vodou, zakryjem utierkou a nechám chvíľku dokysnúť. Medzi tým si zapnem rúru na 200°C aby sa predhriala. A potom šup s tým do rúry na 30 - 35 minút! Občas treba plech povytiahnuť a znovu potrieť vlažnou vodou.



Do zlatohneda upečený chlebík potom vyberiem, zakryjem utierkou a počkám kým vychladne. Až potom krájam. Tento chlieb vydrží dosť dlho - teda kým s nespapká! Nemá problém po rozmrazení ak ho dáte do mrazáku. Je fakt dobrý, chutný, tá cibuľa urobí svoje. Natretý dobrou bravčovou alebo kačacou masťou + trošku posoliť, alebo len tak s domácou klobáskou - no niet nad lepšiu a zdravšiu "diétku"!

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 22. dubna 2016 v 9:48

A kto ma pekarnicku ako ja, ze vsetko dobre ide, ale pri peceni naraz vsetko splaskne a nedopece sa? Potom vypapa chlieb lyzickou a pekarnicku preklaje a ohdoni do temnice pivnice... ;-)

2 Kitty Kitty | E-mail | Web | 22. dubna 2016 v 14:29

Cibulový mám ráda, možná na mě kousek zbude? Jak tak uvažuju - pro chleba jezdíme do města, někdy jen pro něj. To už se mi ta pekárnička vyplatí už proto, že bych mohla píct i věci, kde jsou kvasnice, ne?
Zvedám prst stejně jako ta opica v levém boxu. Tento chlebík vypadá jako chleba i tvarem :-)

3 LATRYNA LATRYNA | 23. dubna 2016 v 6:46

[1]: Nuž, keď je pekárnička nefunkčná, treba kúpiť novú. Ja v tej mojej chlieb už nepečiem, iba nechám nakysnúť cesto. :-)

4 LATRYNA LATRYNA | 23. dubna 2016 v 6:52

[2]:Kittuš, ak chceš piecť z kysnutého cesta, tak pekárnička je ozaj ideálny pomocník! Ja by som to cesto rukami nezvládla...
Určite chlebík bude keď prídeš, nekupujem už v obchode, pečiem už len tento cibuľový - chutí ozaj každému! ;-)  :-)

5 Kitty Kitty | E-mail | Web | 23. dubna 2016 v 8:39

[4]: Máme už hodně věcí, které jste doporučili (včetně NB), tak bude i ta pekárnička. Klasicky dlouho jsem se bránila, stejně jako varné konvici od tebe, ale uvážila jsem cesty jen pro chleba a ten můj je chlebový. Pomůžeš mi nějakou vybrat, koupím si ji zase po netu.
A jsem ráda, že jsi povolila možnosti komentovat u článku. Děkuji a pěkný víkend. Těším se k vám :-)

6 Intuice Intuice | E-mail | Web | 23. dubna 2016 v 13:18

Milá Věrko, kdysi jsem měla pekárnu, pak odešla. A to jsem chleby dělala jako Ty, těsto v pekárně, pečení v troubě. Myslím, že by šlo i těsto zamíchat v hnětači s mísou. Pak nechat vykynout. Recept se mi líbí, konzistence chleba je nádherná na řezu, a cibulový určitě nemá chybu. Tak recept opisuji. Děkuji a pěkný den! :-)

7 annapos annapos | Web | 24. dubna 2016 v 20:00

Často chleba peču, jeden v zimě, pro zvěř v lese (suším). A druhý nám, mlsným, ten lepší, domácí, ten je Věrko, že? Zadělávám na hnětači, pekárnu nemám. Po dlouhé době zdravím. Anna

8 LATRYNA LATRYNA | 12. května 2016 v 7:15

[6]:Ano, cesto možno vypracovať rôznymi spôsobmi - aj ručne aj v hnětači. je to vlastne jedno, hlavné je aby bolo dokonale spracované a dokonale nakysnuté. :-)

9 LATRYNA LATRYNA | 12. května 2016 v 7:17

[7]:Jasné Anička, domáce je domáce! Mne tento chlieb chutí zatiaľ najlepšie zo všetkých čo som piekla. Fakt, recept je ok! ;-)  :-)

Komentáře jsou uzavřeny.

Linka

Čo sa udialo v minulosti, je základ budúcnosti.
Ako žiješ dnes, taká bude Tvoja minulosť
a teda aj budúcnosť...

čakám!




ĎAKUJEM ZA NÁVŠTEVU A ČAKÁM ŽE PRÍDETE ZAS!



Latrynask.blog.cz website reputation


motýlik