Aktuálne:




... ak mi chceš niečo napísať, použi moju Návštevnú knihu ...


Čaje 4

25. října 2016 v 5:14 | Latryna |  Zdravie


... aký čaj a na čo? ...


Mätový čaj
Nápoj kráľov ktorý upokojí, zlepší trávenie, aj vylieči. Tento čaj poznali už pred tisíckami rokov a preto sú jeho účinky naozaj overené. Je výnimočným hneď z niekoľkých hľadísk: posilňuje nervovú sústavu, je vhodný pri chrípke a nachladnutí, pomáha pri žalúdočných problémoch, je účinný pri žlčníkových ťažkostiach, aktivizuje vylučovanie pankreasu a pečene, podporuje tvorbu žlčových štiav a tráviacich štiav, je vhodný pri hnačke, pomáha pri bolestiach hlavy, potláča zvracanie, uvoľňuje svalstvo čriev, vhodný je aj pri kolikách a chorobách čriev.
Vďaka vysokému obsahu silíc a mentolu dokáže skvelo spríjemniť dych a vypitá šálka mätového čaju vie účinne zneutralizovať zápach z úst, či už po aromatickom obede, alebo po "opici". Mimochodom, ten posledný efekt využívali už starí Rimania po alkoholových excesoch počas pravidelných osláv, lukulských hodov, či známych krutých zápasoch v koloseu. Vďaka spomínanému účinku sa často využíva aj v kozmetickom priemysle, ako prísada do zubných pást, či osviežujúcich pleťových vôd. Mäta má rozsiahle uplatnenie aj vďaka jej dezinfekčným účinkom.
Zďaleka sa nepoužíva len na kozmetické účely či na prípravu rôznych nápojov (čaj, limonáda, sirup, mojito a iné), ale ajpoužíva sa aj do jedál. Je vynikajúcim doplnkom zeleninových šalátov, ako korenina na ryby, mäso, do rôznych omáčok, plniek, ale aj na zvýraznenie chuti niektorých polievok. A nie je tam len pre chuť. Plní aj zdravotnú funkciu, pretože zmierňuje nadúvanie, povzbudzuje chuť do jedla a upravuje celkové trávenie.

Čaj z lístkov čerstvej mäty má nezameniteľnú a výraznú chuť, ktorú nemožno porovnávať s jej sušenou obdobou. Mätu si ľahko vypestujete aj sami doma. Odporúča sa vypiť 2 šálky čaju denne. Nemali by ste to s ním však preháňať, pretože jeho účinky sú dosť silné a ťažké na žalúdok a pri nadmernom použití môžu aj uškodiť.

Ako si doma pripraviť ten najlepší mätový čaj? Celkom jednoducho. Stačí hodiť asi 5 lístkov mäty do pohára, zaliať horúcou vodou a nechať päť minút vylúhovať. Kto si chce čaj osladiť, nech použije med alebo zdravší trstinový cukor.

Netypický čaj Rooibos
Obsahuje vysoký podiel flavonoidov, vďaka ktorým chráni naše telo okrem iného aj pred rakovinou. Rooibos nepochádza z listov čajovníka, tak ako je tomu u klasických čajov - vyrába sa z lístkov čajovníkovca kapského (AspalathusLinearis). Za 50 g sypaného Rooibosu zaplatíte len niečo vyše 1 eura.
Tento čaj je jedným z mála zázračných prírodných látok, ktoré si na svoju stranu získali aj pesimistických vedcov. Tento čaj dokonca skúmali aj Slováci a zistili, že naozaj funguje. Vykonali štúdiu, ktorú sprostredkoval Ústav experimentálnej onkológie SAV. Na základe svojich zistení v štúdii uvádzajú, že čaj Rooibos môže znížiť množstvo poškodenej DNA v pečeni spôsobenej voľnými radikálmi. Skúmali ho aj zahraniční vedci, ktorí potvrdili aj iné jeho pozitívne zdravotné účinky.
Rooibos je bohatý na antioxidanty, má bohaté zastúpenie minerálov: obsahuje sodík, horčík, meď, železo, draslík, vápnik, ale napríklad aj zinok a obsahuje vitamín C.

Naordinujte si ho ak vás trápi:
nespavosť a nepokoj, ekzémy, či akné,alergie (uľavuje od sennej nádchy aj astmy), neuróza, vysoký krvný tlak, zvýšené hodnoty cukru v krvi, bolesti hlavy alebo rôzne zápaly.
A v čom ešte pomáha?
Chráni pečeň pred poškodením voľnými radikálmi, má protirakovinové účinky, pomáha pri kŕčoch v žalúdku a uvoľňuje zápchu, aj u malých detí, regeneruje uvädnutú pleť.

Nápoj, vyrobený z čaju Rooibos, neobsahuje nijaký kofeín a preto je vhodný pre ľudí každého veku. Dopriať si ho pokojne môžu aj nastávajúce alebo dojčiace mamičky. Jeho pitie teda nie je ničím obmedzené a dopriať si jeho zvláštnu orechovú chuť preto môže naozaj každý. A nie len ten kto obľubuje čaje a rád skúša nové chute ale aj ten, kto chce urobiť niečo pre svoje zdravie.

V niektorých západných krajinách je pitie Rooibosu dokonca módnym trendom, pretože má dobrý vplyv na zdravie. Vyznávajú ho najmä ľudia, ktorí kladú dôraz na zdravý životný štýl a pijú ho ako alternatívny bezkofeínový nápoj plný zdraviu prospešných látok a cenných antioxidantov. Vďaka nim sa telo dokáže lepšie brániť pred útokom všade prítomných voľných radikálov. Siahnutím po Rooibose istotne nespravíte krok vedľa ani vy.

Čaje z čerstvých jarných rastlín

Na lúkach vystavených priamemu slnku sa dajú zbierať kvety podbeľu a prvosienok. Na dostatočne prehnojených miestach rastie žihľava dvojdomá. Okraje ciest sú posiate podbeľom liečivým. Prvosienka jarná obľubuje lúky, často sa vyskytuje blízko riek a potokov. Čaj z prvosienky jarnej je skutočným elixírom. Dúšky čaju chutia najmä na jar znamenite. Bylinky nie je potrebné sušiť, ideálne je použiť čerstvé.

Žihľava je nenahraditeľná pomocníčka pri množstve ochorení. Jej blahodárne účinky siahajú od čistenia krvi a tráviaceho traktu, cez liečbu zápalov, psychických problémov, až po skrášľovacie a omladzujúce vlastnosti. A čo je najdôležitejšie, zo žihľavy sa dá variť, robiť si z nej zdravé elixíry, alebo výborné čaje. Je bohatou zásobárňou trieslovín, organických kyselín, vitamínov C, B1, B2, betakaroténu, ako aj cenného chlorofylu či minerálnych látok. Obsahuje napríklad železo, horčík, vápnik, serotonín, či kyselinu kremičitú, ale aj pre zdravie nesmierne dôležité antioxidanty, fytoncídy a flavonoidy.

Má schopnosť čistiť krv aj obličky, liečiť zápaly močového ústrojenstva, pričom pôsobí močopudne, znižovať hladinu krvného cukru, zastavovať krvácanie, zlepšovať prekrvenie orgánov, detoxikovať telo, podporuje tvorbu červených krviniek,
odbúravať tuky, pomáhať pri astme a alergiách, ako aj pri chudokrvnosti, liečiť problémy tráviacich orgánov, ako napr. pečene a pankreasu, pomáha pri problémoch s vaječníkmi, zastavuje vypadávanie vlasov (najideálnejšie sú šampóny),
pôsobí ako omladzovacia kúra, pričom zlepšuje stav pokožky, aj vlasov, je prospešná pri dne a reumatizme.

Žihľava je veľmi nenáročná na pestovanie, ako aj uskladnenie. Stačí ju pozbierať, dať do papierovej škatule bez uzáveru alebo na plech, položiť do otvoreného priestoru bez toho, aby na ňu svietilo priame slnko a nechať voľne vysušiť. Potom ju stačí pomrviť a uskladniť v sklenených fľašiach na tmavom mieste, najlepšie v špajzi, pivnici, alebo komore. Vysušená žihľava v pohári vám vydrží pokojne do ďalšej úrody, teda aj rok.

Žihľavu si možno pripraviť na viacero spôsobov, pričom môžete použiť sušenú bylinku, ale aj čerstvé lístky. Pred prípravou čerstvej žihľavy ju však treba nadrobno nasekať aby sa odstránila jej pichľavosť. Túto vlastnosť stráca tiež po ponorení do horúcej vody.

Žihľavová kúra:
Najbežnejším spôsobom, ako do seba dostať žihľavu je pitie čaju. Jednu až dve čajové lyžičky sušenej žihľavy zalejte 250 ml vriacej vody, nechajte 5 - 10 minút vylúhovať a pite bez cukru tri krát denne po dobu dvoch-troch týždňov. Túto kúru si môžete dopriať aj dvakrát ročne.
V jarných mesiacoch si však mladú žihľavku môžete nazbierať nielen na sušenie do čajových zmesí, ale aj ako plnohodnotnú zeleninu, veľmi podobnú špenátu. Nebojte sa preto ochutnať túto lahôdku, žihľava po uvarení stráca svoju schopnosť pŕhliť.

Ďalšie čaje pre trávenie:

Púpava lekárska na žlčník a pečeň.
Púpava je medzi liečivými rastlinami čoraz populárnejšia. Vďačí za to nielen faktu, že je pomerne ľahko dostupná, ale aj skutočnosti, že má množstvo pozitívnych účinkov. Jej prednosťou je že pôsobí očisťujúco na žalúdok a podporuje produkciu žalúdočných štiav. Ocenia ju aj ľudia, ktorí majú ťažkosti s pečeňou a žlčníkom. Čerstvé púpavové stvoly dokážu dokonca rozpúšťať žlčové kamene. Púpave by sa nemali vyhýbať ani ľudia s chronickým zápalom pečene a vysokou hladinou cholesterolu v krvi.

Čaj zo sušených koreňov púpavy: čajová lyžička púpavových koreňov sa zaleje 2,5 dcl vody a nechá sa lúhovať asi 10 minút. Precedí sa a pije po dúškoch.

Púpavový macerát: Na prípravu macerátu treba 1 čajovú lyžičku púpavových koreňov. Tie sa zalejú 2,5 dcl studenej vody a nechajú lúhovať 8 hodín. Následne sa macerát nechá kratučko zovrieť a precedí sa. Podobne, ako v prípade čaju, pije sa po dúškoch.

Čakanka obyčajná uľaví pri zápche i žalúdočnej nevoľnosti.
Aj po tejto liečivej rastline môžete siahnuť vždy, keď vás trápi žlčník alebo trpíte ochoreniami pečene. Má ale aj ďalšie klady : podporuje peristaltiku čriev (je prevenciou zápchy) a vylučovanie tráviacich štiav. Tiež stimuluje apetít.

Čakankový odvar: na jednu šálku potrebujete čajovú lyžičku čakanky, necháte variť 10 minút a ešte chvíľu potom lúhovať. Následne precedíte. Čaj sa pije vlažný, až chladný. Niekedy sa čakanka kombinuje s púpavou.

Mäta prieporná odstráni plynatosť.
Ak sa vám často stáva, že po skonzumovaní pokrmu bojujete s plynatosťou, doprajte si čaj z mäty priepornej. Rovnako dobre pomôže i pri iných žalúdočných a črevných ťažkostiach - napríklad pri zhoršenom trávení a syndróme dráždivého čreva.
Osviežujúci nápoj z mäty: okrem čaju, ktorý pripravíte zaliatím čerstvých lístkov mäty, si môžete dopriať aj letný nealko drink. Čerstvé lístočky mäty stačí vhodiť do džbána s vodou, pridať citrón, poprípade ovocie a chutný zdravý nápoj na letné dni je na svete.

Nechtík lekársky uľaví pri žalúdočných kŕčoch i vredoch.
Oranžové hlavičky, ale aj stonky a listy nechtíka sú v ľudovom liečiteľstve veľmi cenené. Pri akých ťažkostiach prinesie úľavu? Napríklad pri žltačke, rôznorodých žalúdočných a črevných problémoch (kŕče, vredy), ba dokonca i pri zápale hrubého čreva.
Nechtíkový zápar sa pripravuje obvyklým spôsobom - 1 čajová lyžička sa zaleje vriacou vodou a nechá niekoľko minút lúhovať. Pije sa po dúškoch.

Rebríček obyčajný podporí trávenie a zmierni nadúvanie.
Rebríček alebo myší chvost je podobne ako púpava pomerne ľahko dostupný aj v čerstvom stave - nájdete ho v blízkosti obydlí. Bohužiaľ, mnohí ho považujú za burinu. V skutočnosti je pokladom pre zdravie. V ľudovom liečiteľstve sa osvedčil pri rôznorodých žalúdočných problémoch, pri pálení záhy, hemoroidoch, zníženej chuti do jedla, poruchách pečene a zápche. Zápar z rebríčka sa pripravuje rovnakým spôsobom ako zápar z nechtíka lekárskeho.

Slez lesný je prírodným laxatívom.
Je menej známy to však nič nemení na tom, že je rovnako účinný ako vyššie uvedené rastliny. Je vhodný ako úľava pri žalúdočných a črevných poruchách. Účinkuje ako laxatívum, navyše ani pri dlhodobom užívaní nemá vedľajšie účinky. Na zápar sa používajú 1 až 2 čajové lyžičky. Doba lúhovania je cca 10 minút. Môže sa piť 2 až 4 razy denne.

Podbeľ - čaj pri dýchacích ťažkostiach.
Podbeľ liečivý (Tussilago farfara) patrí medzi drobné liečivé rastliny. V hojnom množstve rastie hlavne v okolí potokov, riek či v priekopách, pretože obľubuje vlhkú a hlinitú pôdu. Obsahuje sliz, triesloviny, organické kyseliny, stopy silice, horčiny, inulín, cholín a ďalšie látky. Už dlhšiu dobu sa diskutuje o obsahu (síce minimálnom) pyrolizidínových alkaloidov, ktoré môžu byť vo vyšších množstvách a pri dlhodobom užívaní rakovinotvorné. Preto treba podbeľ užívať s rozumom.
Pozitívne účinky: prináša úľavu pri ochoreniach dýchacích ciest (astma, zápal priedušiek, kašeľ, nachladnutie, chrípka),
prospieva tráviacemu traktu, eliminuje bolesť svalov, pomáha odstraňovať opuchy spôsobené bodnutím hmyzu,
v ľudovom liečiteľstve sa používa aj pri zápaloch žíl, zmierňuje bolesť hlavy, pomáha hojiť rany, popáleniny, vredy
eliminuje reumatické bolesti, prospieva pokožke, ktorá je suchá alebo postihnutá ekzémami a ako kloktadlo sa odporúča pri paradentóze.

Čaj z podbeľu liečivého je skvelým bojovníkom proti kašľu. Na jeho prípravu potrebujeme 2 čajové lyžičky kvetov podbeľu, tie sa zalejú vriacou vodou a nechajú sa desať minút lúhovať. Po precedení sa čaj podáva. Ideálnym sladidlom je med.
Obklad na opuchliny a bolesť svalov: na prípravu hojivého obkladu budeme potrebovať čerstvé lístky podbeľu, ktoré treba nasekať tak, aby vznikla kašovitá zmes. Tá sa potom priloží na postihnuté miesto a nechá sa dostatočne dlho pôsobiť.
Šťava z podbeľu sa pripravuje z čerstvých lístkov pomocou odšťavovača. Možno ju využiť na vonkajšie použitie pri ranách a popáleninách. Staré matky ju však podávali spolu s mliekom a medom pri chorobách dýchacích ciest.
Podbeľový sirup : na prípravu sa používajú jarné kvety. Do vhodnej nádoby postupne vrstvite kvety s trstinovým cukrom. Nádoba sa uzatvorí, odloží na tmavé a chladné miesto až na 8 týždňov. Následne sa prevarí a preleje do fliaš, v ktorých je sirup pripravený na používanie.
Podbeľ ako súčasť šalátov: ak patríte medzi milovníkov zeleninových šalátov a lákajú vás nové chute, nebojte sa použiť mladé lístky pokrájané na tenké prúžky aj do zeleninových šalátov.

Petržlenový čaj (pre opuchnuté nohy):
Podľa známeho amerického herbalistu, Dr. Johna Christophera, by ste mali vypiť aspoň 1,5 litra petržlenového čaju za deň pre dosiahnutie najlepších výsledkov. Na prípravu čaju sa odporúča použiť čerstvé svetlozelené listy petržlenu spolu s koreňmi a semenami.
Pri príprave čaju postupujte nasledovne:
Nakrájajte listy a koreň petržlenu na drobné kúsky. Vložte približne 1/4 pohára nakrájaného petržlenu do vylúhovača na čaj. Ak ho nemáte, stačí voľne nasypať petržlen do čajníka. Zalejte ho 2 dcl vriacej vody a nechajte vylúhovať 5 až 7 minút.
Vyberte vylúhovač s petržlenom, respektíve čaj sceďte. Ak chcete, pridajte trocha medu, citrónu alebo zázvoru na dochutenie. Pre najlepší výsledok pite petržlenový čaj vždy teplý.

Ak chceš piť ozaj zdravý čaj, nepoužívaj cukor. Je to len sladidlo. Použi lyžičku - dve mädu, ten je mimoriadne zdraviu prospešný a čaju dodá vynkajúcu chuť.

(Zdroj: došlo mi mailom)

Viac o použití byliniek sa dočítaš TU
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.
Linka

Čo sa udialo v minulosti, je základ budúcnosti.
Ako žiješ dnes, taká bude Tvoja minulosť
a teda aj budúcnosť...

čakám!




ĎAKUJEM ZA NÁVŠTEVU A ČAKÁM ŽE PRÍDETE ZAS!



Latrynask.blog.cz website reputation


motýlik